EVEN VOORSTELLEN –
HENK HAMMINGA, onze chef-kok

Henk Hamminga spreekt begeesterd over koken en alles wat daarbij komt kijken. Zijn stijl? 
“De Franse keuken, met een moderne inslag.”
Wat bedoelt hij daarmee?
“Bijvoorbeeld bij het werken met vlees; koken bij lage constant gehouden temperaturen.” Een bord moet fraai zijn opgemaakt, maar “smaak is belangrijker dan alleen een mooi plaatje.”

Wat mogen onze gasten verwachten? Wat is straks nieuw op de kaart?
“Bij de voorgerechten denk ik onder andere aan een lauwwarm gerecht van kreeft met structuren van wortel en peterselie. En met rundvlees kun je zoveel meer doen. Gesplitste sukade, gebakken als biefstuk, valt bij veel van mijn gasten erg in de smaak. IJs maken we zelf, bijvoorbeeld op basis van crème fraiche.”

Henk heeft een uitgesproken opvatting over het werken met streekproducten. 
“Daar werk ik bij  voorkeur mee, maar het moet wel iets toevoegen. Drents heidelam, geitenkazen uit Nooitgedacht (bij Rolde).”
Drents weide-rund?
“Ik denk dat er onder die naam meer op de borden komt dan er in heel de provincie rondlopen.”

Je hebt het vak vooral geleerd in de lange tijd dat je bij de Vlindertuin hebt gewerkt, voordat je in 2001 je eigen zaak – De Piekenier in Oudeschans – begon. 
“Ik heb daar heel veel vakkennis opgedaan. Chef was Leen Caldenberg – een ijzersterke leerschool.”

Wat zijn je ambities voor het restaurant? 
“Hier eten moet iets bijzonders zijn. Een feest waar je blij van wordt. Ik wil naar een situatie waarin onze gasten vechten om een plaatsje op het parkeerterrein. Op mijn bericht op Facebook dat ik hier aan de slag ga, heb ik erg veel positieve reacties gehad. Ik ga mij tot het uiterste inspannen om voor Van Tarel een Bib Gourmand te verdienen, de onderscheiding die de Michelingids toekent aan uitstekende restaurants met een driegangenmenu van een goede prijs kwaliteit verhouding!”

IMG_0719
restaurant Van Tarel Taarlo Drenthe uit eten lunch menu
IMG_0864